УПРАВЛІННЯ ІТ-ПРОЕКТАМИ: ВИКОРИСТАННЯ ГНУЧКИХ МЕТОДОЛОГІЙ - СКРИПНИК, ТЕТЯНА; ВОЗНЮК, ЛЕОНІД; МАНДЗЮК, ЄЛИЗАВЕТА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті розглянуто перспективи впровадження гнучких методологій управління проєктами в ІТ-сфері та шляхи їх ефективного використання. Проаналізовано ключові аспекти Agile-менеджменту та наведено найбільш популярні інструменти гнучких підходів, зокрема Scrum і Kanban. Окреслено основні принципи Agile, їх вплив на підвищення командної ефективності та оптимізацію робочих процесів. Розглянуто переваги й обмеження Scrum як одного з провідних інструментів у гнучкому управлінні. Проведено огляд сучасних наукових джерел, присвячених організації управлінських процесів у галузі інформаційних технологій із використанням Agile-підходів. Проаналізовано ключові алгоритми та принципи, які застосовуються в ІТ-проєктах для організації процесу створення програмного забезпечення. Визначено відмінності між методологіями Kanban та Scrum, розкрито їх зміст, специфіку використання та основні переваги. Акцентовано увагу на важливій ролі інструменту Jira, який сприяє ефективному розподілу завдань у команді та фіксації помилок у процесі розробки. Підкреслено актуальність подальших досліджень у напрямі використання гнучких методів, принципів і практик Agile у проєктному менеджменті ІТ-компаній.
Keywords: гнучкі методології; IT-проєкт; Agile-менеджмент; Scrum; Kanban; Jira