СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ ТА НАВІГАЦІЇ БПЛА - СПАСЬКИЙ, ЯРОСЛАВ; БОНДАРЕНКО, ВІКТОР; БОНДАРЕНКО, НАТАЛІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті представлено підхід до створення системи управління та навігації для безпілотного літального апарата, яка здатна забезпечити стабільну роботу навіть в умовах радіоелектронної боротьби. Запропоновано структурно-функціональну схему системи, наведено опис її складових. Представлено основні принципи управління, навігації, захисту зв’язку та передачі даних. Розроблена система об'єднує класичні алгоритми управління, сучасні протоколи передачі даних, захищені модулі GPS, інерційні системи та резервну навігацію за азимутом. Описано основні режими польоту та їх призначення. Реалізація системи здійснена з урахуванням потреб військових та цивільних застосувань з орієнтацією на надійність, автономність і адаптивність. Запропоновано шляхи удосконалення системи управління та навігації. В результаті створено функціональну систему, яка протестована в умовах, наближених до бойових.
Keywords: БПЛА; польотний контролер; ПІД-регулятор; GPS; РЕБ; інерційна навігація