ДОСЛІДЖЕННЯ АНТИМІКРОБНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ПОЛІМЕРНИХ ПЛІВОК З КСЕРОФОРМОМ - КУЧИНСЬКА, ДАР’Я; ІЩЕНКО, ОЛЕНА; КАЧАН, РОМАН; РОЇК, ОЛЕНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
З метою розробки перспективних ранозагоювальних матеріалів, було проведено дослідження антимікробних властивостей полімерних плівок на основі суміші модифікованого крохмалю (МК) та полівінілового спирту (ПВС), що містять 10% мас. ксероформу. Для оцінки ефективності розроблених плівок було використано метод дифузії в агар відносно грамнегативної бактерії Escherichia coli, грампозитивної бактерії Staphylococcus aureus, дріжджеподібного гриба Candida albicans та пліснявого гриба Aspergillus niger – типових збудників вторинних інфекцій поверхневих ран. Встановлено виражену антибактеріальну та протигрибкову активність плівок на основі МК/ПВС з додаванням ксероформу, що підтверджує їхній значний потенціал як активних ранових покриттів.  Важливим аспектом є можливість регулювання властивостей матеріалів шляхом варіації умов модифікації крохмалю, що відкриває перспективи для створення плівок з різними функціональними характеристиками.  Подальші дослідження будуть спрямовані на вивчення біосумісності розроблених матеріалів та дослідження їхньої здатності до пролонгованого вивільнення лікарських засобів, що дозволить комплексно оцінити перспективність їхнього застосування в медичній практиці.
Keywords: модифікований крохмаль; полівініловий спирт; молочна кислота; ранові пов'язки; уповільнене вивільнення ліків; ксероформ; загоєння ран; біосумісність; протимікробні засоби