МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ГАЛЬМІВНОГО ШЛЯХУ АВТОМОБІЛЯ В КОНТЕКСТІ АВТОМАТИЗОВАНИХ СИСТЕМ АКТИВНОЇ БЕЗПЕКИ - БОХОНЬКО, ЄВГЕН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У роботі наведено результати досліджень, спрямованих на математичне моделювання гальмівного шляху автомобіля з урахуванням дії автоматизованих систем активної безпеки. Розроблено узагальнену аналітичну модель, яка враховує швидкість руху, стан дорожнього покриття, ухил дороги, ефективність дії систем ABS та AEB, а також часову затримку реакції. Проведено симуляційний аналіз для різних сценаріїв: сухе, мокре та слизьке покриття, ухили ±5°, перехід між різними поверхнями. Побудовані графіки дозволили виявити критичні залежності між гальмівною динамікою та зовнішніми умовами. Результати дослідження можуть бути використані для вдосконалення алгоритмів ADAS.
Keywords: гальмівний шлях; математичне моделювання; ABS; AEB; ADAS; коефіцієнт зчеплення; ухил дороги; активна безпека; симуляція; транспортні системи