АНАЛІЗ МЕТОДІВ І МОДЕЛЕЙ ДЛЯ ОЦІНЮВАННЯ ТРИВАЛОСТІ ПРОЄКТІВ З РОЗРОБКИ БАНКІВСЬКОГО ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - ЛАТАНСЬКА, ЛЮДМИЛА; ПОЛОВИНКА, АНТОН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У роботі розглянуто проблему недостовірності оцінювання тривалості проєктів з розробки програмного забезпечення, зокрема таких, що реалізуються в банківській сфері. Обґрунтовано актуальність теми з огляду на високий рівень невдач таких проєктів, значну частину яких не вдається завершити у встановлені строки, що спричиняє відчутні фінансові втрати та знижує ефективність управління проєктами. Проаналізовано основні причини відхилень у дотриманні термінів виконання робіт, зокрема специфіку банківського програмного забезпечення, включаючи вплив регуляторних вимог, складність архітектури, інтеграцію численних зовнішніх сервісів, високі вимоги до безпеки та багатоступеневі погодження з боку замовника. Уточнено, що традиційні моделі, зокрема COCOMO та ISBSG, часто не враховують реальні розподіли емпіричних даних та особливості галузі, що знижує достовірність оцінювання. Наведено результати перевірки нормальності багатовимірного розподілу тривалості та трудомісткості розробки банківського ПЗ на прикладі 482 проєктів, що реалізовувалися упродовж 2014–2024 років, за допомогою критеріїв Мардіа. Встановлено невідповідність нормальному закону розподілу для даної вибірки. Також за даною вибіркою побудовано шість моделей COCOMO та три моделі ISBSG, як для повних даних, так і для їх розрізів за типом проєкту (однокомандні та багатокомандні), проведено порівняльний аналіз їх якості, та показано, що жодна з отриманих моделей не досягає прийнятного рівня достовірності за показниками MMRE та Pred(0,25). Обгрунтовано необхідність удосконалення підходів до оцінювання тривалості проєктів з розробки банківського ПЗ, зокрема побудову спеціалізованих нелінійних регресійних моделей із застосуванням нормалізуючих перетворень, що дозволить підвищити достовірність та забезпечити можливість інтервального оцінювання. Результати роботи мають практичну цінність для аналітиків, проєктних менеджерів та фахівців з планування, що працюють у сфері розробки банківського ПЗ.
Keywords: банківське ПЗ; оцінювання метрик ПЗ; тривалість розробки ПЗ; трудомісткість розробки ПЗ; COCOMO; ISBSG