МОДЕЛІ ТА ПРОГРАМНИЙ ЗАСІБ ПОШУКУ НАУКОВО-ТЕХНІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ - БЕРЕЗЬКИЙ, ОЛЕГ; МЕЛЬНИК, ГРИГОРІЙ; КУДІНОВ, ФЕДІР; ПОВОРОЗНИК, ВІТАЛІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У роботі розглянуто актуальну проблему ефективного пошуку науково-технічної інформації в умовах стрімкого зростання обсягів публікацій та цифрових ресурсів. Проведено аналіз характеристик наукометричних баз, таких як Scopus, Web of Science та інших, з урахуванням їхніх особливостей індексації, структури метаданих та релевантності результатів пошуку. Описано відомі моделі інформаційного пошуку — булеву, векторну та імовірнісну, а також сучасні підходи, зокрема BM25, кластеризацію та тематичне моделювання. Основну увагу приділено розробленню веб-програмного засобу для автоматизованого пошуку наукових публікацій із відкритих джерел. Система реалізована на основі стеку технологій PHP, Laravel, MySQL та REST API. Забезпечено підтримку збирання, актуалізації, пошуку та експорту статей у форматі BibTeX. Представлено архітектуру, інтерфейс і функціональні компоненти: збір даних, оновлення бази та пошук. Результати тестування підтвердили ефективність системи у забезпеченні релевантного тематичного пошуку. Запропоноване рішення може стати корисним інструментом для дослідників, викладачів і студентів при роботі з науковими джерелами.
Keywords: наукометрична база; інформаційний пошук; релевантність документів