УПРАВЛІННЯ СТЕЙКХОЛДЕРАМИ В ІТ-ПРОЄКТАХ: БАЛАНС МІЖ ОЧІКУВАННЯМИ ЗАЦІКАВЛЕНИХ СТОРІН І РЕЗУЛЬТАТАМИ ПРОЄКТУ - СКРИПНИК, ТЕТЯНА; ВОЗНЮК, ЛЕОНІД (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Управління зацікавленими сторонами є критичним фактором успіху ІТ-проєктів, оскільки балансування очікувань зацікавлених сторін з результатами проєкту суттєво впливає на досягнення цілей, стабільність та ефективність проєкту. У цій статті розглядаються ключові аспекти управління зацікавленими сторонами в ІТ-проєктах, підкреслюючи важливість визначення зацікавлених сторін, аналізу їхніх потреб та встановлення реалістичних очікувань для забезпечення позитивних результатів. У дослідженні висвітлюються ефективні механізми комунікації між зацікавленими сторонами та проєктними командами, які покращують взаємодію та зменшують ризики непорозумінь та затримок. Залучення зацікавлених сторін протягом усього проєкту допомагає забезпечити задоволення та відповідність результатів проєкту їхнім вимогам та бізнес-цілям. Крім того, ефективне управління конфліктами та змінами є важливим для підтримки стабільності проєкту та мінімізації ризиків. Аналіз різних типів зацікавлених сторін та їхніх ролей в ІТ-проєктах забезпечує більш точне та ефективне управління проєктами. Також обговорюються найкращі практики, включаючи регулярні оновлення статусу та прозору комунікацію. У дослідженні робиться висновок, що успіх ІТ-проєктів залежить не лише від технічних та організаційних аспектів, але й від ефективної взаємодії із зацікавленими сторонами, забезпечення підтримки, ресурсів та досягнення цілей.
Keywords: управління стейкхолдерами; ІТ-проєкт; очікування; результати; зацікавлена сторона; вирішення конфліктів