ВПЛИВ АКТИВНИХ ВІЙСЬКОВИХ ДІЙ НА ЕКОЛОГІЧНИЙ СТАН ҐРУНТОВИХ ТА ВОДНИХ РЕСУРСІВ ПІВДНЯ УКРАЇНИ - ШИБАНОВА, АЛЛА; РУДА, МАРІЯ; ПАСЛАВСЬКИЙ, МИХАЙЛО (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Оцінювання екологічного стану довкілля є необхідним для його ефективного післявоєнного відновлення та є підґрунтям для визначення розміру репарацій, які повинні бути виплачені росією. Метою роботи є дослідження впливу активних військових дій на екологічний стан водних та грунтових ресурсів півдня України на прикладі території міста Снігурівки Миколаївської області та розроблення рекомендацій щодо мінімізації наслідків впливу бойових дій на водні ресурси та відновлення продуктивності земель. Руйнування промислових та інфраструктурних об’єктів у Снігурівці становить серйозний екологічний ризик через можливі витоки нафтопродуктів, хімікатів та промислових забруднювачів. Виявлено кореляцію між інтенсивністю бойових дій, руйнуванням промислових об’єктів та підвищеними концентраціями забруднювачів. У Снігурівці вибухова зброя завдала значної шкоди ключовій інфраструктурі: очисним спорудам, водонапірним вежам і насосним станціям, залізничній станції; промисловим підприємствам, аграрним господарствам та іригаційним каналам; енергетичним об’єктам; житлові будинки та адміністративні будівлі зазнали пошкоджень. Якість води в річці Інгулець значно погіршилась через забруднення шахтними водами та промисловими стоками з Кривого Рогу. Пошкодження шлюзів Карачунівської дамби внаслідок ракетного удару російських військ призвело до неможливості контрольованого скиду води та посилення проблеми забрудненості річки. Застосування вибухової зброї змінило фізичні, хімічні та біологічні властивості ґрунту. У ґрунті зафіксовано важкі метали та поліциклічні ароматичні вуглеводні у концентраціях, що перевищують допустимі рівні в Україні. Встановлено перевищення ГДК в 1,2 -11 разів для наступних елементів: фосфор (P), миш’як (As), свинець (Pb), мідь (Cu), кадмій (Cd), цинк (Zn), нікель (Ni), барій (Ba), а також (бензо(а)пірену). Підвищення допустимих рівнів цих елементів пов’язано з використанням певних видів боєприпасів. Комплексний підхід до вирішення проблеми покращення екологічного стану грунтів повинен включати детальніше вивчення довгострокового впливу забруднень на сільськогосподарські землі та екосистеми, моніторинг та відновлення ґрунтів у районах із найбільш підвищеними рівнями забруднення.
Keywords: війна; екологічний стан; забруднення; грунтові ресурси; водні ресурси