МЕТОДИ ІНЖЕНЕРІЇ ОНТОЛОГІЙ В РОЗПОДІЛЕНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМАХ - ШАПИРО, ОЛЕКСІЙ; ЛЯШИК, ВОЛОДИМИР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У даній статті представлено комплексний аналіз застосування математичного апарату інженерії онтологій для розробки, впровадження та підтримки розподілених інформаційних систем на прикладі енергетичних інформаційних систем. У роботі висвітлено детальний аналіз проблеми класифікації технологічних процесів при розробці розподілених інформаційних систем, огляд сучасних методів, запропоновані нові теоретичні підходи, а також проведено практичний експеримент щодо реалізації цих методів. Основний акцент робиться на строгості формалізації, використанні таксономічних і мерономічних методів, категоріальному аналізі і побудові моделей прийняття рішень. У роботі детально розкриваються поняття «природна класифікація», «архетип», «гомоморфізм», а також принципи організації інформаційних систем на основі онтологій. Метою дослідження є демонстрація можливостей використання описаного математичного апарату для розподілених інформаційних систем на прикладі енергетичних інформаційних систем.
Keywords: онтології; розподілені інформаційні системи; інженерія програмного забезпечення; енергетичні інформаційні системи; система підтримки прийняття рішень