ДОСЛІДЖЕННЯ АДИТИВНОГО ВИРОБНИЦТВА ЕЛЕКТРОПРОВІДНИХ ПОЛІМЕРНИХ КОМПОЗИТІВ - ФЕДОРІВ, ТАРАС; СЛЄПЦОВ, ОЛЕКСАНДР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Стаття присвячена дослідженню впливу параметрів адитивного виробництва методом пошарового наплавлення розплаву на електричні властивості електропровідного полімерного композиту. Питомий поверхневий електричний опір визначали чотирьохелектродним методом, густину  - методом гідростатичного зважування за ДСТУ ISO 1183. Дослідні зразки виготовляли з допомогою пристрою для адитивного виробництва Bambu Lab A1 mini.Виміряно значення питомого електричного опору для різних зразків композитів у формі виробів, мононитки та вихідного композиту. Встановлено, що питомий поверхневий електричний опір всіх розглянутих композитів зростає  під час послідовної переробки. Досліджено вплив параметрів адитивного виробництва методом пошарового наплавлення розплаву на електричні властивості електропровідного полімерного композиту на основі термопластичного поліуретану, наповненого технічним вуглецем та вуглецевими нанотрубками. Виявлено, що зразки одержані адитивним виробництвом мають виражену анізотропію  значення поверхневого електричного опору виміряного відносно напрямку розташування струменів матеріалу при формуванні шару. Встановлено, що поверхневий електричний опір першого та останнього шару виробу є суттєво відмінними, що ймовірно пов’язано з умовами охолодження при формуванні даних шарів виробу. Встановлено значну анізотропію поверхневого електричного опору відносно напрямку спрямування потоків матеріалу у шарах. Відпрацьовано технологічні режими адитивного виробництва виробів методом пошарового наплавлення пластику з композиту на основі термопластичного поліуретану наповненого технічним вуглецем та вуглецевими нанотрубками.
Keywords: адитивне виробництво; електропровідний полімерний композит; термопластичний поліуретан; електропровідний наповнювач; технічний вуглець; вуглецеві нанотрубки