ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ДИНАМІЧНИХ НАВАНТАЖЕНЬ У ПРИВОДІ ПІДЙОМУ МОСТОВОГО ОДНОБАЛКОВОГО КРАНА - СТРЕЛЬБІЦЬКИЙ, ВІКТОР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
В роботі досліджено динамічні навантаження, що виникають у канатах підйомного механізму однобалкового мостового крана, при перевантаженні  рулонів сталі у закритому складському приміщенні річкового порту. Для аналізу динамічних зусиль у елементах приводу застосований тензометричний метод. Аналіз отриманих даних, показав, що зміна зусилля у гілці канату з часом має коливний характер. Розраховані коефіцієнти динамічності при підйомі  вантажів від 2 т  до 6 т варіюються в межах від 1,11 до 1,34. Навантаження у гілках канату, які виникають при гальмуванні, не перевищують ті, що спостерігаються під час початкового підйому вантажу з основи.Результати дослідження можуть бути корисними для уточнення наявних та розробки нових динамічних моделей мостових кранів.
Keywords: мостовий однобалковий кран; механізм підйому; динамічні навантаження; коефіцієнт динамічності