ВІБРАЦІЙНИЙ ОБРОБІТОК ҐРУНТУ: АНАЛІЗ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ЗАСТОСУВАННЯ - ПОЛІЩУК, ОЛЕКСАНДР; ЗАГНІТКО, ЯРОСЛАВ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті проаналізовано сучасний стан досліджень вібраційних методів обробітку ґрунту як перспективного напряму вдосконалення сільськогосподарських технологій. Висвітлено проблеми традиційних методів обробки ґрунту, зокрема оранки, безполицевого, роторного, мінімального та нульового обробітку, які попри широке застосування мають значні обмеження та недоліки. Обґрунтовано актуальність пошуку інноваційних підходів з огляду на виклики, пов'язані зі зміною клімату, деградацією ґрунтів та необхідністю ефективнішого використання ресурсів. Розглянуто принципи функціонування вібраційних систем обробітку ґрунту, в основі яких лежить застосування коливального руху до робочих органів ґрунтообробних знарядь. Проаналізовано механізм дії вібрацій на ґрунт, що полягає у тимчасовому зменшенні опору ґрунту за рахунок зниження міцності на зсув та тертя між частинками. Висвітлено потенційні переваги вібраційного обробітку, серед яких: зниження енергетичних витрат, покращення фізичних властивостей ґрунту, підвищення ефективності боротьби з бур'янами, краще подрібнення ґрунту та можливість роботи в різних умовах. Представлено порівняльний аналіз традиційних методів обробки ґрунту з вібраційними технологіями за критеріями енергоспоживання, впливу на структуру ґрунту, ефективності боротьби з бур'янами, складності обладнання та іншими показниками. Описано наявні експериментальні зразки вібраційного обладнання, зокрема плуги з дебалансними пристроями, електромагнітними віброзбуджувачами, гідравлічними вібраторами та конструкції з примусовим збудженням вібрацій. Визначено основні обмеження вібраційних технологій обробітку ґрунту, пов'язані з експериментальним статусом більшості розробок, та окреслено напрями подальших досліджень, що мають бути сфокусовані на оптимізації параметрів вібрації для різних типів ґрунтів, розробці економічно вигідного обладнання та проведенні польових випробувань у різних агрокліматичних зонах. Зроблено висновок про значний потенціал вібраційного обробітку ґрунту у розвитку більш стійких та ефективних систем землеробства.
Keywords: вібрації; віброзбуджувач; енергоспоживання; плуг; ґрунт; дослідження