АНАЛІТИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ МЕХАНІЗМІВ ПОДАЧІ ІДЕАЛЬНОЇ НИТКИ ШВЕЙНИХ МАШИН ОДНОНИТКОВОГО ЛАНЦЮГОВОГО СТІБКА ТИПУ 101 - МАНОЙЛЕНКО, ОЛЕКСАНДР; БЕЗУГЛИЙ, ДМИТРО; ГОРОБЕЦЬ, ВАСИЛЬ; БУРМІСТЕНКОВ, ОЛЕКСАНДР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У роботі досліджено механізм подачі нитки типових швейних машин для утворення однониткового ланцюгового стібка типу 101, проаналізовано характер закону функції дійсної подачі ідеальної нитки та її відповідність до необхідної. Дослідження зосереджено на геометричних та кінематичних характеристиках механізму подачі нитки без розгляду впливу частоти обертання головного вала та натягу нитки, при чому нитка в розрахунках вважається ідеальною.Отримані результати показали, що в цих машинах спостерігається надмірна подача нитки (відхилення 6,2–64,4%), що призводить до перевищення необхідних параметрів (наприклад, 53,3 мм проти необхідних приблизно 32 мм при мінімальних параметрах стібка). Відсутність можливості регулювання значень функції дійсної подачі призводить до неоднорідної структури строчки при різних товщинах матеріалів та довжини стібка, що негативно впливає на кінцеві фізико-механічні властивості ниткового з’єднання або армування 3D каркасних текстильних виробів.Отримані дані підтверджують достатню точність аналітичної моделі (відхилення не перевищують ±2%) і можуть бути використані для вдосконалення, або розроблення  механізму подачі нитки  з можливістю регулювання закону подачі нитки. Характер функції подачі нитки дозволяє оцінити процес утворення стібка типу 101 в першому наближенні та дати об’єктивну оцінку його якості утворення, а отримані аналітичні залежності можуть бути застосовані для подальших досліджень з  урахуванням  реальних фізико-механічних характеристик різних ниток та для розроблення нових механізмів або вдосконалення існуючих для покращення процесу утворення стібка.
Keywords: однонитковий ланцюговий стібок; механізм подачі нитки; швейна машина; функція дійсної подачі ідеальної нитки; аналітична модель