АДАПТАЦІЯ ОСНОВНИХ ПОНЯТЬ ТЕОРІЇ МНОЖИН ДО ПОШУКУ ОПТИМАЛЬНИХ РІШЕНЬ ПРИ ПРОЄКТУВАННІ ОДЯГУ - МИЦА, ВІКТОРІЯ; РЯБЧИКОВ, МИКОЛА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті досліджено можливості використання апарату теорії множин та її розширення – нечітких множин – для формалізації процесу цифрового проєктування одягу. Обґрунтовано доцільність представлення конструктивних, матеріальних, функціональних, антропометричних та естетичних параметрів у вигляді взаємопов’язаних множин. Запропоновано математичну модель, що базується на об’єднанні множин і введенні функцій узгодженості з ваговими коефіцієнтами, що дозволяє здійснювати багатокритеріальну оптимізацію проєктних рішень. У межах дослідження розроблено гіпотезу сумісності параметрів та доведено можливість її перевірки за допомогою функції перетину множин. Окрему увагу приділено моделюванню індивідуальних варіацій із використанням нечітких множин, що забезпечує адаптацію параметрів одягу до антропометричних, експлуатаційних та стилістичних особливостей користувача.
Keywords: теорія множин; нечіткі множини; цифрове проєктування; одяг; дискретна математика; інтелектуальні системи