ВИКОРИСТАННЯ НЕЧІТКИХ МНОЖИН ДЛЯ ПОБУДОВИ МАРШРУТІВПЕРЕЛІТНИХ ПТАХІВ В ОБХІД ЗОН ЕКОЛОГІЧНИХ КАТАСТРОФ - МІХАЛЕВCЬКИЙ, ВІТАЛІЙ; СКРИПНИК, ТЕТЯНА; БОРАТИНСЬКИЙ, КОСТЯНТИН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті розглядається підхід до моделювання маршрутів міграції перелітних птахів з урахуванням зон екологічних катастроф, викликаних зокрема військовими діями, на основі теорії нечітких множин. Запропоновано методику побудови оптимальних шляхів перельоту, яка враховує фактори ризику, пов’язані з забрудненням середовища, змінами клімату та іншими несприятливими умовами. Використання нечіткої логіки дозволяє адаптивно оцінювати безпечність територій та формувати альтернативні траєкторії, що сприяє збереженню популяцій птахів та мінімізації втрат у процесі міграції. Проаналізовано сучасні алгоритми прокладення маршрутів та їх застосування в інформаційних системах, а також оцінено вплив вибору методу на якість прогнозування та побудови маршруту. Наведено результати моделювання, які демонструють ефективність розглядуваного підходу в умовах реальних екологічних загроз.
Keywords: нечіткі множини; міграція птахів; екологічні катастрофи; маршрут перельоту; оптимізація маршрутів; адаптивне моделювання