ТЕХНОЛОГІЇ ТА МЕТОДИ ВИМІРЮВАННЯ КИСЛОТНОСТІ ҐРУНТУ - КРОПИВ’ЯНСЬКИЙ, ЄВГЕН; САВИЦЬКИЙ, АНТОН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті представлено огляд сучасних технологій вимірювання pH ґрунту, зокрема традиційних лабораторних методів, електрохімічних, оптичних, наносенсорів та твердотільних сенсорів. Проаналізовано принципи їх роботи, переваги та обмеження, а також розглянуто перспективи розвитку методів моніторингу pH ґрунту. Особлива увага приділена ролі точного визначення pH у забезпеченні оптимального розвитку рослинництва та екологічного моніторингу ґрунтів, що є критичним у контексті зміни клімату та сталого управління земельними ресурсами.
Keywords: Моніторинг ґрунту; вимірювання pH ґрунту; електрохімічні сенсори; оптичні сенсори; нанотехнології; точне землеробство; екологічний контроль