ІНСТРУМЕНТ ІЗ КНБ ДЛЯ ВИСОКОМІЦНИХ МАТЕРІАЛІВ: КРИТЕРІЇ ВИБОРУ ТА ПРАКТИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ - ЛУЦІВ, ІГОР; РАДКЕВИЧ, СВІТЛАНА; КОВАЛЬ, ЮРІЙ; ГОЛУБОВСЬКИЙ, АНДРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Обробка плоских поверхонь деталей із високоміцних матеріалів здійснюється переважно торцевими фрезами, конструктивні рішення яких можуть істотно відрізнятися між собою. Значну роль при виборі інструменту відіграють фізико-механічні характеристики оброблюваного матеріалу: залежно від способу термічної обробки, хімічного складу, вмісту вуглецю, а також наявності легованих елементів, де показники твердості й зносостійкості можуть суттєво варіюватися. У статті сформовано сучасний підхід до фрезерування високоміцних матеріалів за допомогою застосування ріжучого інструменту, що оснащений КНБ. Цей матеріал відомий своєю високою твердістю та термостійкістю, що робить його універсальним для різання різних сплавів, зокрема і чавунів, загартованих сталей високої твердості,  високоміцних матеріалів, що працюють в умовах високого навантаження. В межах роботи розглянуто конструкції сучасних торцевих фрез та змінних ріжучих пластин від провідних виробників, а також раціональні режими різання, що забезпечують ефективну обробку інструментами із КНБ. Порівняно пропозиції міжнародного ринку ріжучого інструменту для обробки важкооброблюваних матеріалів. На основі вивчення наукових публікацій вітчизняних та зарубіжних науковців по тематиці зносостійкості різальних пластин з’ясовано, що застосування круглої форми пластин у більшості випадків забезпечує кращу стійкість до зношування, ніж інших форм, зокрема трикутної, квадратної тощо. Розглянуто передові розробки провідних виробників ріжучого інструменту – Sandvik Coromant і Seco Tools, фокусуючись на особливостях конструкції та геометрії інструменту. Основну увагу в роботі приділено аналізу ефективності різних модельних рішень фрез та змінних пластин під час обробки високоміцних сталей (HRC 45+). Поряд із теоретичним обґрунтуванням переваг КНБ (висока твердість, хімічна інертність, жаростійкість), наводяться результати експериментів і випробувань у реальних виробничих умовах. Сформовано рекомендації щодо підбору параметрів різання для різних типів фрез і пластин від Sandvik Coromant і Seco Tools.
Keywords: важкооброблюваний матеріал; торцеве фрезерування; конструкція фрези; інструментальний матеріал; кубічний нітрид бору; різальні пластини