ВПРОВАДЖЕННЯ ЦИФРОВИХ ПІДСТАНЦІЙ У НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС НА БАЗІ ТРЕНАЖЕРНИХ КОМПЛЕКСАХ РЕАЛЬНОГО ЧАСУ - ОРОБЧУК, БОГДАН; КОЗАК, КАТЕРИНА; ТАРАСЕНКО, МИКОЛА; БАБЮК, СЕРГІЙ; СТАСІВ, АНДРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Поняття «цифрова підстанція» в більшості випадків передбачає створення системи управління електричною підстанцією згідно стандарту МЕК 61850. Незважаючи на те, що цей стандарт прийнято ще в 2003 році, в Україні та світі є дуже мало об'єктів електроенергетики, управління на яких організовано на базі МЕК 61850. У статті автори наводять переваги, які може дати широкомасштабне застосування систем управління на основі МЕК 61850, проводиться аналіз причин того, чому цифрові системи управління ще не впроваджуються повсюдно і описується спосіб подолати перешкоди впровадженню подібних систем, зокрема в навчальний процес вищих навчальних закладів електроенергетичного напрямку. Згідно зі світовою практикою основним сучасним інструментом при підготовці будь-якого управлінського персоналу є віртуальні тренажери, що відтворюють характеристики об'єкта управління і штатний оперативний інтерфейс. Розробка нових ефективних підходів до вирішення завдань забезпечення надійності професійної діяльності персоналу можливо відтворити шляхом впровадження у процес навчання віртуальних тренажерів.
Keywords: моделювання; кола керування; тренажерний комплекс реального часу; цифрова підстанція; експериментальний стенд; МЕК 61850