МЕТОДИКА КОМПЛЕКСНОГО ОЦІНЮВАННЯ ПОКАЗНИКІВ НАДІЙНОСТІ ЕЛЕКТРОННОГО КОМУНІКАЦІЙНОГО ОБЛАДНАННЯ З КОМБІНОВАНИМ ЧАСОВИМ РЕЗЕРВУВАННЯМ - ТИХОНОВ, МИКОЛА; КОНОНОВА, ІРИНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Розглянуто актуальне завдання комплексного оцінювання показників надійності електронного комунікаційного обладнання з комбінованим часовим резервуванням, з метою підвищення ефективності їхнього функціонування та забезпечення заданого рівня надійності.Комплексність підходу забезпечується сумісним урахуванням низки чинників, що впливають на надійність обладнання. Серед цих чинників: обмежена надійність технічних і програмних засобів, наявність знецінюючих і незнецінюючих відмов, використання поповнюваної та непоповнюваної складових резерву часу, поділ завдань на етапи з проміжним збереженням результатів, а також рівень кваліфікації обслуговуючого персоналу.На першому етапі розробленої методики проаналізовано особливості функціонування електронного комунікаційного обладнання з комбінованим резервом часу. На другому етапі методики обґрунтовано доцільність декомпозиції загальної моделі функціонування на дві часткові моделі – для поповнюваної та непоповнюваної складових резерву часу. У подальших етапах сформовано науково-методичний апарат оцінювання надійності з урахуванням різних факторів, зокрема у випадках повної та обмеженої вихідної інформації. Для останнього випадку запропоновано підхід до побудови двосторонніх оцінок показників надійності з використанням базового функціоналу.Сформульовано науково обґрунтовані рекомендації щодо шляхів підвищення надійності функціонування електронного комунікаційного обладнання. Зокрема, доведено ефективність комбінованого резервування часу за умови раціонального поєднання його складових. Запропоновано методи зменшення знецінення напрацювань, зокрема шляхом поділу завдань на етапи та оптимізації їх кількості.
Keywords: показники надійності; надійність; електронне комунікаційне обладнання; резервування; відмова; збій; декомпозиція