АЛКІЛБЕНЗОЛЬНА ФРАКЦІЯ ЯК ПРОДУКТ КОНВЕРСІЇ ВІДХОДІВ – ПЕРСПЕКТИВНИЙ КОМПОНЕНТ ДЛЯ ПРОДУКУВАННЯ ЕКОЛОГІЧНИХ АВІАЦІЙНИХ БЕНЗИНІВ - БОЙЧЕНКО, СЕРГІЙ; ШКІЛЬНЮК, ІРИНА; КУБЕРСЬКИЙ, ІГОР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У даній праці наведено результати досліджень властивостей піролізатів, отриманих конверсією поліетиленових і текстильних відходів. Встановлено, що найбільш придатною сировиною для отримання компонентів бензинів виявилися полімерні відходи − 33% виходу бензинової фракції. Екстрагована алкілбензольна фракція С7–С10  виявила високу ефективність як альтернативний високооктановий додаток (компонент, присадка) для продукування екологічно чистих авіаційних бензинів без вмісту тетра-етилсвинцю (Pb(CH₃CH₂)₄) з октановим числом 105 од.. Ця суміш є гарною альтернативою стандартному високооктановому компоненту − алкілату.Результати досліджень засвідчили високу ефективність алкілбензольної  фракції у складі модельної лабораторної суміші компонентів, якість якого відповідає вимогам ASTM D 6227 (для марки авіаційного бензину Grade UL87).
Keywords: алкілбензоли; фракція; технологія; відходи; піроліз; бензини; властивості; компоненти