ОПТИМАЛЬНЕ ЗА ВИТРАТАМИ ЕНЕРГІЇ КЕРУВАННЯ ЗА ОБМЕЖЕННЯ ДВОХ ФАЗОВИХ КООРДИНАТ - ЄВСІНА, НАТАЛЯ; ДУДНИК, ОЛЕКСІЙ; ДЕНИСЕНКО, МИКОЛА; ОЛЬШЕВСЬКИЙ, АНДРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті  визначається закон оптимального керування, який мінімізує енерговитрати в позиційному електроприводі постійного струму з урахуванням обмежень на струм анкера та швидкість його наростання. Зазначено, що позиційний електропривод, який працює в режимах частих пусків-зупинок-реверсів, характеризується істотними витратами енергії. Під час пошуку оптимального керувального впливу враховано обмеження, що накладаються на реальну систему: за напругою, за струмом і швидкістю наростання струму. У результаті визначено закони оптимального керування, що враховують обмеження на струм анкера під час розгону і гальмування; проаналізовано зниження енерговитрат, забезпечене застосуванням таких керувань.
Keywords: енергозаощадження; оптимальне керування; позиційний електропривод; обмеження фазових координат; обмеження струму анкера; інтервали особливого керування