ДИНАМІКА ВИКИДІВ ЗАБРУДНЮЮЧИХ РЕЧОВИН В УКРАЇНІ ТА М. КИЄВІ У АТМОСФЕРНЕ ПОВІТРЯ ВІД СТАЦІОНАРНИХ ТА ПЕРЕСУВНИХ ДЖЕРЕЛ ЗАБРУДНЕННЯ - ХАЦЕЙ, АРСЕНІЙ; ТРУС, ІННА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
В роботі встановлено, що забруднення атмосферного повітря є одним із найважливіших екологічних викликів сучасних міст. У роботі проаналізовано основні тенденції змін обсягів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря України та м. Києва від стаціонарних та пересувних джерел забруднення. Розглянуто динаміку змін викидів. Пересувні джерела забруднення, зокрема автомобільний транспорт є основними факторами деградації якості повітря у великих містах, включаючи Київ. Частка автотранспорту за останні 10 р. у загальних викидах забруднюючих речовин у м. Києві становить становлять понад 77,6-90,3 % Основні забруднювачі, такі як оксиди азоту, дрібнодисперсні частки (PM10, PM2.5) та вуглекислий газ, спричиняють серйозні проблеми для здоров’я населення та екосистем. Динаміка забруднення атмосферного повітря в м. Києві є критично важливим питанням у контексті сталого розвитку міста.
Keywords: екологічна безпека; автотранспорт; атмосферне повітря; пересувні джерела забруднення; перехоплюючі парковки; забруднювачі; моніторинг