ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ DEVOPS ЗА РАХУНОК ВИКОРИСТАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ ТА МАШИННОГО НАВЧАННЯ - ДУДА, ОЛЕКСІЙ; ШАКЛЕІНА, ІРИНА; ЛУЧКЕВИЧ, МИХАЙЛО (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті досліджено підвищення ефективності DevOps-процесів шляхом інтеграції технологій штучного інтелекту та машинного навчання. Розглянуто основні виклики, з якими стикаються традиційні DevOps-підходи, включаючи обмеженість моніторингу, складність управління CI/CD-процесами, значний обсяг логів та інцидентів, а також неефективне масштабування ресурсів у хмарних середовищах. Акцентовано увагу на важливості впровадження інтелектуальних методів аналізу логів, прогнозування збоїв, автоматизації розгортання програмного забезпечення та оптимізації балансування навантаження.Особливу увагу приділено використанню алгоритмів глибинного навчання, обробки природної мови та прогнозування часових рядів для покращення виявлення аномалій і забезпечення більш точного прогнозування навантаження. Окремо розглянуто механізми оптимізації процесів CI/CD за допомогою reinforcement learning, що дозволяє автоматично адаптувати налаштування пайплайнів відповідно до змінних умов роботи. Використання методів кластеризації та розпізнавання патернів у коді дозволяє виявляти потенційні помилки ще до етапу тестування, що суттєво знижує ризики збою при розгортанні нових версій. Впровадження інтелектуальних систем моніторингу дає можливість оперативно виявляти відхилення від нормальної роботи, що сприяє проактивному усуненню проблем і мінімізує людське втручання у критичні моменти.У дослідженні також розглянуто перспективи подальшого розвитку, включаючи розробку інтегрованих платформ, що поєднують різні ШІ-моделі для моніторингу, управління ресурсами та автоматизації розгортання. Додатково проаналізовано застосування генеративних моделей ШІ для автоматизації кодування, зокрема створення оптимізованих тестових сценаріїв і автоматичного виправлення помилок у коді. Окрему увагу приділено можливості створення автономних DevOps-агентів, які можуть самостійно управляти життєвим циклом програмного забезпечення, виконувати аналіз ефективності розгортань та приймати рішення про відкат змін або подальшу оптимізацію ресурсів.
Keywords: DevOps; штучний інтелект; машинне навчання; автоматизація; моніторинг; управління ресурсами