ВПЛИВ ПРОСТОРОВОГО РОЗМІЩЕННЯ ЗАРЯДІВ НА ФОРМУВАННЯ ПРОФІЛЮ НАВАЛУ - ВОРОБЙОВ, ВІКТОР; ВОРОБЙОВА, ЛАРИСА; ПАСТУШЕНКО, РУСЛАН; СОЛОВЕЙ, АНДРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті розглядається вплив форми заряду вибухової речовини (ВР) і його просторового розміщення в масиві схилу на зміну основних параметрів розвалу викинутої породи. Обробка результатів лабораторних експериментів на модельному матеріалі відобразила істотний вплив форми заряду на кінцеві результати вибуху. Виконані експерименти довели, що використання криволінійних зарядів дозволяє керувати профілем навалу, де порівняно з результатами вибуху на викид зосередженого заряду на 25% зростає маса грунту, покладеного в центральну частину, її довжина збільшується майже в 5 разів, ширина зменшується в 2...3 рази, а висота навалу зростає в 3... 6 разів. Результати роботи можуть бути використані при плануванні буровибухових робіт для стабілізації схилів, а також при вибухах на скидання.
Keywords: вибух; вибухова речовина; викид; заряд; зосереджений; криволінійний; навал; профіль; схил