ОСОБЛИВОСТІ АВТОМАТИЗОВАНОГО КОНТРОЛЮ ДЕФЕКТІВ МАТЕРІАЛІВ ЛЕГКОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ - ГОРЯЩЕНКО, СЕРГІЙ; СОЛОМЯНИЙ, ЄГОР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
статті представлено аналітичний огляд сучасних технологій та пристроїв, що використовуються для виявлення дефектів у матеріалах легкої промисловості, з акцентом на текстильні та шкіряні поверхні. У дослідженні підкреслюється, що однією з ключових проблем у цій галузі є гетерогенна та гнучка природа цих матеріалів, які демонструють змінні текстури, неоднорідні кольори та складну геометрію поверхні. Ці характеристики значно ускладнюють процес автоматизованого контролю порівняно з контролем металевих або жорстких матеріалів. У дослідженні аналізуються технічні можливості сучасних оптичних систем, включаючи камери високої роздільної здатності, структуроване світло, гіперспектральне зображення та системи розпізнавання на основі глибокого навчання. Огляд наукових джерел показує, що більшість досліджень досягли точності виявлення, що перевищує 95% у лабораторних умовах, але багато з цих систем все ще стикаються з обмеженнями при впровадженні в реальних виробничих умовах. Проблеми включають чутливість до коливань освітлення, різні типи переплетення тканин та природні нерівності шкіри. Крім того, існуючі підходи часто спираються на обмежені набори даних, що зменшує їхню здатність до узагальнення для різних типів дефектів.У статті визначено ключові прогалини в дослідженнях, включаючи інтеграцію систем машинного зору з роботизованими виробничими установками. Зроблено висновок, що майбутній прогрес у системах виявлення дефектів має бути зосереджений на інтелектуальних, автономних та взаємопов'язаних технологіях керування, які працюють у режимі реального часу, взаємодіють з виробничим обладнанням та підтримують концепцію цифрової фабрики.
Keywords: синхронний двигун; керування; енкодер; векторне керування