ХЛІБОПЕКАРСЬКА ГАЛУЗЬ УКРАЇНИ: ТРАНСФОРМАЦІЇ ТА ВИКЛИКИ В УМОВАХ ВІЙНИ - МОРОЗ, СВІТЛАНА; КАЛАШНИК, ОЛЕНА; КАРОЛОП, ОЛЕНА; БАРАБОЛЯ, ОЛЬГА; КИТАЙГОРА, ВОЛОДИМИР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті аналізуються основні трансформації хлібопекарської галузі України, зокрема укрупнення виробництва та зростання частки приватних виробників, що орієнтуються на локальні ринки. Визначено вплив військової агресії на сектор, зокрема на виробництво та збут хлібобулочних виробів, що зумовлено зростанням вартості сировини та порушенням логістичних ланцюгів. Окремо розглядаються проблеми збереження зерна та руйнування інфраструктури, які спричинили підвищення вартості хлібопекарської продукції. Стаття також охоплює зовнішню торгівлю хлібобулочними виробами, зазначаючи, як війна змінила експортно-імпортні показники. Висвітлено актуальні проблеми продовольчої безпеки України та світу.
Keywords: хлібопекарська галузь; військові виклики; логістика та інфраструктура; ціноутворення на хліб; зовнішня торгівля; підприємництво; інновації; продовольча безпека; економічна нестабільність