ГІБРИДНИЙ МЕТОД ТА СИСТЕМА ВИЯВЛЕННЯ АНОМАЛЬНОГО ТРАФІКУ В ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ СИСТЕМАХ - ПЕТЛЯК, НАТАЛІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті запропоновано гібридний метод виявлення аномального трафіку в інформаційно-комунікаційних системах (ІКС), що поєднує сигнатурний аналіз, метод на основі самоподібності та нечіткий метод. Реалізація методу виконана на базі модульної архітектури системи Snort 3 з використанням власного програмного модуля, що інтегрує зовнішню бібліотеку аналізу трафіку. Запропонований підхід дозволяє підвищити достовірність виявлення загроз за рахунок комплексної оцінки ризиків та адаптації до змін у мережевому середовищі. Проведено багаторівневе тестування системи в умовах лабораторного та реального трафіку. За результатами експериментів доведено переваги гібридного методу в порівнянні з традиційними системами виявлення (Snort, Suricata) за ключовими метриками якості: точність, повнота, специфічність та F1-міра. Окремо проаналізовано вплив реалізованої системи на ресурсне навантаження ІКС. Показано, що використання гібридного методу забезпечує ефективне виявлення атак при нижчому завантаженні процесора, що підвищує стійкість та масштабованість мережевої інфраструктури.
Keywords: гібридний метод; виявлення аномального трафіку; інформаційно-комунікаційна система; Snort 3; самоподібність; нечітка логіка; сигнатурний аналіз; аналіз трафіку