ПІДВИЩЕННЯ ЗНОСОСТІЙКОСТІ ПАРИ ТЕРТЯ ПОРШЕНЬ-ЦИЛІНДР НАСОСУ АВТОМИЙКИ ВИСОКОГО ТИСКУ - СВІДЕРСЬКИЙ, ВЛАДИСЛАВ; СІРЕНКО, ГЕННАДІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Виконано аналіз роботи автомийки високого тиску і аксіального поршневого насосу, що входить до її складу. Обгрунтовано вибір матеріалу для заміни базового матеріалу поршня аксіального насоса.  Виконані лабораторні дослідження зносостійкості антифрикційних матеріалів поршнів аксіально-поршневих гідромашин показали доцільність застосування в якості поршня або вкладишів циліндра матеріалів на основі ароматичного полііміду ПМ-69 і ароматичного поліаміду Фенілон С-2. Встановлено, що матеріал на основі ароматичного полііміду ПМ-69 (60 мас.%) і фторпласту-4 (40 мас.%) має найменшу інтенсивність зносу і може бути рекомендований в якості вкладишів циліндрів аксіальних поршневих насосів автомийки високого тиску.
Keywords: мийка високого тиску; зносостійкість; аксіально-поршневий насос; антифрикційні матеріали на основі ароматичного поліаміду Fenylon С-2 і ароматичний поліамід ПМ-69; гільза циліндра