ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ В ОСВІТІ: МОЖЛИВОСТІ ТА ВИКЛИКИ - РИМАР, БОГДАН; ГОБИР, ЛІДІЯ; ВАВРИК, ТЕТЯНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Стаття висвітлює значний вплив штучного інтелекту (ШІ) на трансформацію освітнього процесу в умовах сучасного світу. Автори проводить глибокий аналіз основних напрямів використання технологій ШІ у сфері освіти, серед яких виділяються адаптивні освітні платформи, автоматизоване оцінювання знань студентів та сприяння інклюзії для учасників навчального процесу з різними фізичними, когнітивними або соціальними потребами. У дослідженні розглядаються приклади практичного застосування таких рішень, зокрема створення індивідуальних траєкторій навчання, які враховують здібності, інтереси та прогрес кожного студента, і автоматизованих систем оцінювання, що забезпечують оперативний та об’єктивний зворотний зв’язок.Особливістю цього дослідження є міждисциплінарний підхід, що дозволяє поєднувати технологічний, педагогічний та соціальний аспекти у вивченні впливу ШІ на освіту. У статті запропоновано рекомендації щодо збалансованого впровадження ШІ у навчальний процес.
Keywords: Штучний інтелект; освіта; адаптивне навчання; технології; конфіденційність; інновації