УПРАВЛІННЯ ТОЧНІСТЮ НАРІЗАННЯ ЧЕРВ’ЯЧНИХ КОЛІС ЗБІРНИМИ ЧЕРВ’ЯЧНИМИ ФРЕЗАМИ З ПОДІЛЕНИМ НА ДВІ ЧАСТИНИ ПРОФІЛЕМ ІНСТРУМЕНТАЛЬНОЇ РЕЙКИ - ЩЕРБИНА, КИРИЛ; ЗАЇКА, АНДРІЙ; ЗАЇКА, СЕРГІЙ; МАЖАРА, ВІТАЛІЙ; СКІБІНСЬКИЙ, ЯРОСЛАВ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Розв’язання наукової задачі управління точністю нарізання черв‘ячних коліс збірними черв‘ячними фрезами з поділеним на дві частини профілем інструментальної рейки сприятиме розширенню застосування такого металорізального інструмента в умовах сучасного верстатобудування. Застосування на практиці розроблених черв‘ячних фрез з поділеним профілем інструментальної рейки на дві частини по висоті для обробки черв‘ячних коліс верстатного обладнання дає змогу підвищити як продуктивність механічної обробки так і досягнути точності достатньої для застосування їх у верстатобудуванні.В статті проаналізовано відомі шляхи управління точністю нарізання черв’ячних коліс черв’ячними фрезами та методи їх нарізання, а також проаналізовано відомі конструкції збірних черв’ячних повнопрофільних фрез та з поділеним профілем інструментальної рейки. Досліджено особливості поділення профілю інструментальної рейки на дві частини по висоті. Розроблено нову схему поділення профілю інструментальної рейки збірних черв’ячних фрез. Запропоновано нове рівняння перекриття між зубцями першого та другого проходів, яке враховує радіус заокруглення вершин зубців черв’ячних фрез. Розроблено нове поділення профілю інструментальних рейок збірних черв‘ячних фрез. Аналітично визначено величину огранювання зубців черв’ячних коліс, що оброблюватимуться новими збірними черв’ячними фрезами. Визначено мінімальну кількість інструментальних рейок збірних черв’ячних фрез, що на етапі проектування різального інструменту дає можливість управляти точністю нарізання черв’ячних коліс збірними черв’ячними фрезами з поділеним на дві частини по висоті профілем інструментальної рейки. Підтверджено можливість управління точністю нарізання черв’ячних коліс збірними черв’ячними фрезами з поділеним на дві частини по висоті профілем інструментальної рейки на етапі проектування різального інструменту
Keywords: збірна черв'ячна фреза; інструментальна рейка; черв’ячне колесо; верстатне обладнання; різальний інструмент