АНАЛІЗ АСПЕКТІВ ЗАСТОСУВАННЯ ГЕНЕТИЧНОГО АЛГОРИТМУ У СУЧАСНИХ МЕРЕЖАХ - ПИРІГ, ЯРОСЛАВ; ПИРІГ, ЮЛІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У зв'язку зі зростанням об'ємів даних та складності мережевих задач виникає потреба у методах, які здатні знаходити оптимальні рішення при динамічно змінних умовах. В останнє десятиліття спостерігається стрімкий розвиток методів, які використовують принципи еволюції, що зумовлює актуальність тематичного огляду робіт, зосереджених на застосуванні генетичного алгоритму (ГА) у мережах зв’язку для систематизації та узагальнення інформації, а також ідентифікації напрямків розвитку та новітніх досягнень у даній галузі. У роботі здійснено вивчення тематичних зв'язків та розвитку наукової області ГА на основі аналізу ключових слів та їх взаємозв'язків у дослідницьких роботах. На основі здійсненого аналізу відзначено, що вибір операторів і параметрів в ГА має фундаментальний вплив на їхнє функціонування та ефективність вирішення завдань. Для систематизації знань про особливості функціонування ГА розроблено відповідну класифікацію.
Keywords: генетичний алгоритм; класифікація; еволюція; генетичні оператори