ВИКОРИСТАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ ДЛЯ РОЗРОБКИ ЕФЕКТИВНИХ РІШЕНЬ ЗАХИСНОГО ОДЯГУ - МИЦА, ВІКТОРІЯ; РЯБЧИКОВ, МИКОЛА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Об’єктом дослідження є розробка інтелектуальних алгоритмів для створення захисного одягу з використанням систем штучного інтелекту (ШІ). Основну увагу приділено інтеграції активних і пасивних інтелектуальних пристроїв у структуру захисних матеріалів, а також оптимізації процесу їх розробки математичними методами. Традиційні методи розробки захисних виробів є ресурсомісткими і не завжди гарантують оптимальні результати. Особливо гостро стоїть проблема забезпечення ефективного захисту від шкідливих факторів у виробничих середовищах. Існуючі алгоритми ШІ мають обмеження в правильній постановці задачі та виборі оптимального рішення.Під час дослідження виділено дві групи параметрів, які впливають на процес проєктування захисних виробів. Перша група визначає небезпечні фактори (механічні, температурні, електромагнітні, хімічні та ін.), друга – можливості сучасних захисних матеріалів і пристроїв. Для оптимізації процесу створення захисних виробів запропоновано формалізовані підходи на основі математичної логіки. Розроблено ітераційний алгоритм з трьома циклами зворотного зв’язку, що дозволяє підвищити ефективність системи ШІ.Отримані результати обумовлені реалізацією логіко-математичних методів формалізації проектних рішень. Оптимізація алгоритму за допомогою зворотного зв’язку допомагає скоротити кількість ітерацій, необхідних для отримання ефективного дизайну, до 1–3 циклів. Запропоновані алгоритми можуть бути інтегровані в промислові системи автоматизованого проєктування засобів захисту, які відповідають сучасним вимогам безпеки. Потенційними сферами застосування є виробництво спеціального одягу, засобів індивідуального захисту, а також розробка розумних систем моніторингу шкідливих факторів у промисловості.
Keywords: штучний інтелект; захисний одяг; алгоритм; розумні пристрої; шкідливі виробничі фактори