ВІБРОДІАГНОСТИЧНИЙ КОМПЛЕКС ДЛЯ ДОСЛІДЖЕННЯ ТРИБОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ - ЛИТВИНОВ, ОЛЕКСАНДР; ДИХА, ОЛЕКСАНДР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті піднімається питання проблематики вимірювання та аналізу вібраційних характеристик механічних систем без їх розбирання. Це дозволить оцінювати технічний стан об'єкта, виявляти можливі дефекти та проводити діагностику на основі вібраційних параметрів. Особливу увагу приділено вимірюванню вібрацій у вузлах тертя машин, оскільки їхній стан значною мірою впливає на роботу механізмів та загальну надійність обладнання. Основними вимогами до системи є точність вимірювань, можливість автоматизованого збору та обробки даних, а також зручність подальшого аналізу. Проведено огляд традиційних засобів та методів дослідження вібросигналів. Запропонована методика, яка базується на використанні вібраційного датчика, цифрового осцилографа та програмного середовища LabVIEW. Отримані сигнали передаються на осцилограф, де здійснюється їх реєстрація, після чого вони обробляються у LabVIEW. Реалізовано автоматизований процес збору даних, який включає фільтрацію шумів, спектральний аналіз та збереження результатів у файл.
Keywords: вібродіагностика; вібрація; вузли тертя; аналіз сигналів; LabVIEW