ВИЗНАЧЕННЯ ОПТИМАЛЬНОГО ДІАПАЗОНУ РОЗМІРІВ ЧАСТИНОК ВОДЯНОГО ТУМАНУ ДЛЯ ЕФЕКТИВНОГО ПОЖЕЖОГАСІННЯ В ХОЛОДИЛЬНИХ КАМЕРАХ - ЛЕВЧЕНКО, ІРИНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
В рамках даного дослідження, з метою вивчення можливостей застосування технології водяного туману, було розроблено та змонтовано спеціалізовану експериментальну платформу. Ця платформа, створена власноруч, дозволила імітувати умови пожежі в холодильній камері та точно контролювати параметри системи пожежогасіння. В якості модельного горючого матеріалу було обрано пінополістирольну ізоляційну плиту, як типовий представник ізоляційних матеріалів, що широко використовуються в холодильних камерах. Експерименти були проведені для вивчення гасіння пожеж гептану та дизельного палива в обмеженому просторі, що дозволило зробити ряд важливих висновків. По-перше, дослідження виявило, що для пожеж у холодильних камерах характерне повторне займання, яке не залежить від розташування ізоляційного матеріалу. Навіть при тиску форсунки в 1 МПа, явище повторного займання все ще спостерігалося. Однак, при підвищенні тиску форсунки до 3 МПа та 9 МПа, повторне займання не відбувалося. Це свідчить про те, що водяний туман високого тиску є ефективним засобом для пожежогасіння в холодильних камерах. По-друге, в процесі пожежогасіння водяним туманом, спостерігається ефективне зниження концентрації CO, що утворюється під час пожежі. Особливо помітним є ефект зниження концентрації CO при тиску форсунки 9 МПа. В рамках даного дослідження було вивчено діапазон розмірів частинок води в межах 100-200 мкм та виявлено діапазон розмірів частинок, що забезпечує найкращий ефект пожежогасіння в умовах холодильних камер – 110-140 мкм. Саме цей діапазон розмірів частинок дрібнодисперсного водяного туману є найбільш придатним для протипожежного захисту холодильних камер. визначення оптимального діапазону розмірів частинок водяного туману для ефективного пожежогасіння в холодильних камерах.
Keywords: водяний туман; температура водяного туману; тиск; пожежі в холодильних камерах; пожежогасіння