АНАЛІТИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ГЕОМЕТРИЧНИХ ПАРАМЕТРІВ СТАТИЧНО ВИЗНАЧЕНОГО ШАРНІРНОГО ПРОСТОРОВОГО МЕХАНІЗМУ ГАЛТУВАЛЬНОЇ МАШИНИ - ЗАЛЮБОВСЬКИЙ, МАРК; ПАНАСЮК, ІГОР; КОШЕЛЬ, СЕРГІЙ; КОШЕЛЬ, ГАННА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Розглянуто кінематичний ланцюг восьмиланкового шарнірного статично визначеного просторового механізму з обертальними та однією поступальною кінематичними парами, що лежить в основі галтувальної машини зі складним просторовим рухом робочої ємності. Проведені аналітичні дослідження основних геометричних параметрів галтувальної машини. Визначено взаємозв’язок між відповідними геометричними параметрами восьмиланкового шарнірного статично визначеного просторового механізму галтувальної машини, що дає можливість визначати раціональні співвідношення довжин ланок механізму, зокрема між положенням кривошипу та амплітудою зворотно-поступального переміщення повзуна разом із ведучим валом машини. Отримано рівняння для можливості розрахунку амплітуди зворотно-поступального переміщення повзуна разом із ведучим валом машини. Отримані вирази, що дають можливість розраховувати максимальну та мінімальну відстань між осями ведучого та веденого валів машини при різних положеннях рухомих ланок. Отримані математичні залежності для можливості здійснення розрахунку основних конструктивних параметрів спеціальної конструкції приводу, що дозволяє реалізувати обертання ведучого валу машини з одночасним зворотно-поступальним переміщенням, з метою забезпечення кутів тиску в кінематичній парі повзун-напрямна в допустимих межах. Аналітичні дослідження геометричних параметрів та моделювання конструкції машини для обробки деталей здійснювалася із використанням системи автоматизованого проектування «SolidWorks 2021». Отримані математичні рівняння можуть бути успішно використані машинобудівними виробництвами на стадії проектування галтувальних типів обладнання з ємностями, що виконують складний просторовий рух.
Keywords: машина для обробки деталей; просторовий механізм; аналітичне дослідження