МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ВЗАЄМОДІЇ ЕЛЕМЕНТІВ МАШИН ТА МЕХАНІЗМІВ З ДИСКРЕТНИМ СЕРЕДОВИЩЕМ - ДОРОФЄЄВ, ОЛЕКСАНДР; БАГРІЙ, ОЛЕНА; ДОРОФЄЄВ, ЮРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Описується математична модель взаємодії елементів машин та механізмів певного класу з дискретним середовищем. Особливостями запропонованої моделі є те, що: модель враховує вплив нормальних стискуючих напружень на величину деформацій зсуву; експериментальні параметри, які входять у фізичні співвідношення моделі, визначаються шляхом проведення лабораторних досліджень конкретного матеріалу.
Keywords: дискретне середовище; внутрішнє кулонове тертя; дилатансія