ДОСЛІДЖЕННЯ ВІДМОЧУВАЛЬНО-ЗОЛЬНИХ ПРОЦЕСІВ СТРУКТУРНО-НЕОДНОРІДНОЇ ШКІРЯНОЇ СИРОВИНИ - ДАНИЛКОВИЧ, АНАТОЛІЙ; РОМАНЮК, ОКСАНА; МЕРЕЖКО, НІНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Розроблена технологія процесів відмочування і зоління сировини коней з використанням електрохімічно активованої води. Використання оптимальних співвідношень католіту з анолітом при відмочуванні консервованої сировини коней дало можливість виключити ПАР та лужні реагенти, що використовуються у контрольній технології. При цьому тривалість процесу відмочування була скорочена у 2,3 рази порівняно з діючою технологією. Використання католіту при золінні забезпечує суттєве скорочення витрат небезпечних хімічних реагентів. При цьому досягається підвищена рівномірність властивостей напівфабрикату за топографічними ділянками дослідної технології, що свідчить про отримання більш структурно однорідного напівфабрикату, придатного для ефективного проведення наступних технологічних оброблень.
Keywords: кінська шкура; електрохімічно активована вода; активовані розчини реагентів; технологія відмочування-зоління; властивості золеної голини