НАПРЯМКИ ВИКОРИСТАННЯ ВТОРИННОЇ СИРОВИНИ У ЛЕГКІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ - ІЩУК, ТЕТЯНА; ІВАНІШЕНА, ТЕТЯНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Зростання текстильного виробництва призводить до збільшення відходів, створюючи значний тиск на природні ресурси та екосистеми. Залежність від первинної сировини, такої як бавовна, вовна та поліестер, сприяє виснаженню ресурсів і збільшенню викидів вуглекислого газу. Навпаки, вторинна сировина, включаючи перероблені пластикові пляшки, текстильні відходи та паперові волокна, пропонує альтернативне  рішення для зменшення впливу на навколишнє середовище шляхом мінімізації відходів і залежності від невідновлюваних ресурсів.У роботі проаналізовано динаміку та основні напрямки досліджень щодо використання вторинної сировини в легкій промисловості. Огляд наукових публікацій у базі даних Scopus показав, що найбільша кількість публікацій присвячена вторинній сировині в індустрії моди, що свідчить про зростання інтересу до практики переробки в цьому контексті. Пошуковий термін «перероблений папір» ТА «текстиль» склав 77,1% усіх пов’язаних пошукових запитів, показуючи його важливість як екологічно чистого матеріалу в текстильному виробництві.Використання перероблених матеріалів задовольняє принципам циркулярної економіки, підвищує ефективність використання ресурсів і зменшує екологічний слід легкої промисловості. Перероблена сировина включає перероблені ПЕТ-пляшки, бавовняні волокна та шкіру, кожне з яких сприяє певним унікальним перевагам, а також і викликам при використанні у виробничих процесах. Перехід на вторинну сировину не тільки вирішує екологічні проблеми, але й узгоджується з глобальними зусиллями щодо скорочення використання ресурсів і утворення відходів.
Keywords: вторинна полімерна сировина; легка промисловість; переробка відходів; принципи циркулярної економіки