МОДЕЛЬ ЕКСПЕРТНОГО ОЦІНЮВАННЯ РІВНЯ ВПЛИВУ ЛЮДСЬКИХ РЕСУРСІВ НА ЗАДОВОЛЕННЯ ТУРИСТІВ ВІД МІСЦЯ ПРИЗНАЧЕННЯ - ШАФАР, АНДРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Основною метою проведеного дослідження є розроблення моделі експертного оцінювання рівня впливу людських ресурсів на задоволення туристів від місця призначення. Дослідження спирається на сучасні математичні методи теорії нечітких множин, що дозволяють ефективно враховувати невизначеність у міркуваннях клієнтів, обробляти лінгвістичні висновки та отримувати вихідні оцінки за допомогою порівняльних величин. Цей математичний інструментарій сприяє підвищенню обґрунтованості прийняття управлінських рішень. Основна цінність моделі полягає в тому, що вона комплексно аналізує проблему лояльності працівників туристичного бізнесу, охоплюючи як заклади розміщення, так і туристичну індустрію в межах цілого регіону. Окрім того, всі налаштування моделі проводились на основі реальних даних. Апробація моделі була проведена на реальних даних, зібраних від 327 респондентів у Закарпатській, Львівській та Івано-Франківській областях. Отримані результати представляють собою знання рівнів впливу людських ресурсів на задоволення туристів, що будуть корисними, як для потенційних туристів, бізнесу, так і для регіональної влади.
Keywords: підтримка прийняття рішень; експертне оцінювання; вплив людських ресурсів; розвиток регіонів; нечіткі множини; функції належності