ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ СЕНСОРНИХ МЕРЕЖ НА БАЗІ БПЛА ДЛЯ ВІЙСЬКОВИХ ЦІЛЕЙ - МИХАЛЕВСЬКИЙ, ДМИТРО; ШАЛІМОВА, АНАСТАСІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті проведено аналіз безпровідних сенсорних мереж для їх використання у складі безпілотних літальних апаратів для використання у військових цілях. Встановлено, що підвищення ефективності сенсорних мереж на базі БПЛА для військових цілей вимагає комплексного підходу, який поєднує адаптивні маршрути, енергоефективні алгоритми та сучасні технології машинного навчання. Успішна реалізація цих методів дозволить забезпечити оперативний збір і аналіз даних у найскладніших умовах бойових дій. Інтеграція, саме машинного навчання, дозволяє значно підвищити ефективність військових операцій, знижуючи ризики для військових підрозділів і покращуючи стратегічне планування, що є запорукою швидкого реагування на дії противника.Розглянуто особливості використання сенсорів для військових цілей, зокрема використання децентралізованого режиму роботи сенсорної мережі та використання географічних координат вузлів для ефективного прокладання маршрутів. Найбільш оптимальним методом є побудова геолокаційної сенсорної мережі із децентралізованим режимом роботи із адаптивним алгоритмом врахування факторів навколишнього середовищаЗапропоновано використовувати рекурентну нейронну мережу глибокого навчання із довгою короткочасною пам’яттю для оцінювання потужності сигналу на вході приймача. Складність та реалістичність послідовностей оцінювання поширення сигналу сенсорних мереж у просторі залежить від кількості прихованих шарів та кількості вхідних даних
Keywords: безпровідні сенсорні мережі; сенсорні поля; безпілотні літальні апарати; адаптивна маршрутизація; машинне навчання