ІНТЕГРАЦІЯ МЕТОДІВ АВТОНОМНОЇ ОРІЄНТАЦІЇ В СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ БЕЗПІЛОТНИМИ ЛІТАЛЬНИМИ АПАРАТАМИ (БПЛА) В УМОВАХ ПРИДУШЕННЯ РАДІОСИГНАЛУ ТА ВІДЕОЗВ’ЯЗКУ - ЛЕЖНЬОВ, ДЕНИС; РИБАКОВ, КОСТЯНТИН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Стаття розглядає проблему забезпечення автономної орієнтації та управління безпілотними літальними апаратами (БПЛА) в умовах обмеженої доступності до зовнішніх інформаційних джерел, таких як подавлення радіосигналу та відеозв'язку. У роботі проведено огляд існуючих методів автономної орієнтації, ідентифіковано виклики та проблеми, з якими стикаються системи управління БПЛА, а також розроблено інтегровані методи, здатні забезпечити надійну роботу в умовах обмеженої доступності інформації. Особливу увагу приділено апаратній реалізації, яка враховується при розробці нових алгоритмів та рішень. Представлені результати дослідження мають важливе значення для покращення безпеки та ефективності роботи БПЛА у різних галузях застосування. Ключові аспекти дослідження включають аналіз наявних методів автономної орієнтації, виявлення викликів та проблем, а також розробку інтегрованих методів, які здатні забезпечити надійну роботу систем управління БПЛА в умовах обмеженої доступності інформації. Запропоновані у статті рекомендації для подальших досліджень та практичного застосування вказують на необхідність поглибленого вивчення та розробки інноваційних підходів у цій галузі. Робота також наголошує на важливості обліку особливостей апаратної реалізації при розробці нових алгоритмів та рішень для забезпечення ефективного функціонування систем управління БПЛА. Отримані результати мають потенціал для застосування в різних сферах, таких як моніторинг навколишнього середовища, пошук та порятунок, громадянська безпека та військове застосування, що робить дане дослідження актуальним та значущим для наукової та практичної спільноти. У контексті просування технологій автономних систем управління БПЛА дане дослідження виступає важливим кроком у напрямку розробки більш надійних та ефективних рішень. Наведені у статті методи та рекомендації сприяють не тільки підвищенню рівня безпеки та ефективності функціонування БПЛА, а й відкривають нові перспективи для їх застосування у різних галузях, починаючи від комерційних та наукових місій до військового використання. Нарешті, це дослідження також наголошує на необхідності подальшої співпраці між науковою спільнотою, промисловими партнерами та урядовими організаціями для просування інновацій у галузі безпілотних систем. Розробка та впровадження нових методів та технологій потребує комплексного підходу та спільних зусиль, щоб забезпечити просування цієї важливої галузі технічного прогресу.
Keywords: автономне орієнтування; системи керування, придушення радіосигналів; відеозв’язок; інтегровані методи; апаратна реалізація; розробка алгоритму; інформаційна доступність; безпека, ефективність; екологічний моніторинг; пошук і рятування; цивільна безпека; військове застосування; співпраця; технологічний прогрес