ОПТИМІЗАЦІЯ КОНСТРУКЦІЇ ТА РЕЖИМУ РОБОТИ СУШИЛЬНОЇ КАМЕРИ НА ОСНОВІ ЇЇ 3D МОДЕЛІ - OLYANYSHEN, TETYANA; МАЧУГА, ОЛЕГ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Дана робота присвячена аналізу та оптимізації конструкції сушильної камери за допомогою ПЗ SolidWorks Simulation. Однією з основних проблем, яка виникає при проектуванні сушильних камер, є необхідність забезпечення оптимальних умов для ефективного сушіння матеріалів. У зв’язку з цим, в даному дослідженні визначаються оптимальні параметри конструкції сушильної камери та режиму її роботи для забезпечення рівномірного розподілу температури в штабелі. Методологія включає створення 3D-моделі сушильної камери та її основних компонентів у SolidWorks, генерацію різницевої сітки, проведення термічного дослідження в SolidWorks Simulation та застосування Design Study для оптимізації конструктивних параметрів сушильної камери та режимів її роботи. Результати моделювання включають вивід теплового потоку у штабелі та вимірювання температури в різних точках, що дає змогу оцінити різницю температур і вплив на них параметрів оптимізації. Вимірювання температури в різних точках виконано за допомогою інструменту Prob, який враховує точну геометрію та розташування вузлів на тетраедричних елементах різницевої сітки 3D моделі сушильної камери, використаної для розрахунків. Загалом дослідження полягає в застосуванні комплексного підходу до проектування сушильних камер з використанням SolidWorks та автоматизації процесу оптимізації через SolidWorks API, для використання якого створено відповідне ПЗ. Дане ПЗ також дозволяє користувачам вводити вхідні дані для проектування 3D-моделі та параметри термічного дослідження, з метою їх передавання у SolidWorks. Окрім цього, ПЗ надає можливість виконувати обчислення безпосередньо в SolidWorks Simulation але у фоновому режимі, завдяки чому, отримані результати будуть відображатися у спеціальному програмному вікні повністю в автоматизованому режимі. Варто також зазначити, що проведення розрахунків без візуалізації цього процесу значно скорочує час отримання результатів, які в подальшому можна застосовувати для вдосконалення технологічних процесів сушіння різних матеріалів у сушильних камерах.
Keywords: SolidWorks Simulation; Design Study; Програмне забезпечення; Термічне дослідження; Автоматизація; Тепловий потік; Пиломатеріали