ФІЗИЧНА МОДЕЛЬ ВЗАЄМОДІЇ СТРУМЕНІВ ПОВІТРЯ З РЕЛЬЄФОМ ПЛОСКОЇ ПОВЕРХНІ - ПУНДИК, СЕРГІЙ; КАРМАЛІТА, АНАТОЛІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У статті досліджується спосіб контролю положення плоских деталей взуття, які мають асиметрію шорсткості поверхонь, за допомогою струменів повітря. Різну топографію протилежних поверхонь мають більшість взуттєвих матеріалів. Запропонована типізація поверхонь за характером напрямків та профілів нерівностей створює певну модель топографії поверхні, що визначає тип обтікання струменями повітря поверхні та виступів нерівностей. Створена 3D модель пристрою в програмному середовищі SolidWorks та проведена симуляція процесу взаємодії струменів повітря з поверхнями деталей, що мають різні топографії в програмі SolidWorks Flow Simulation, яка дозволяє спостерігати процес обтікання струменями повітря поверхні та виступів нерівностей. Визначено зусилля лобового опору макронерівностей.
Keywords: типізація нерівностей; макронерівності; тиск; струмені повітря