СУЧАСНІ МЕТОДИ ВИЯВЛЕННЯ ШКІДЛИВОГО ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - ПЕДЯШ, ВОЛОДИМИР; ЛЕДОВСЬКИЙ, ЄВГЕН; ТКАЧ, ВОЛОДИМИР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
В роботі розглянуто сучасні методи виявлення шкідливого програмного забезпечення (ПЗ) та їх аналіз у контексті кібербезпеки. Розглядаються різні підходи, включно з сигнатурним аналізом, евристичними методами, статичним і динамічним аналізом. Також розглянуто інноваційні технології останніх років із використанням нейронних мереж та перетворенням послідовності байт програмного коду на графічні зображення. Обговорено переваги та обмеження кожного методу з урахуванням їхньої ефективності, швидкості роботи і можливості виявлення невідомих загроз.
Keywords: кібербезпека; шкідливе програмне забезпечення; сигнатурний аналіз; інформаційна безпека; евристичні методи; нейронні мережі; аналіз