СЕНСОРИ ТЕМПЕРАТУРИ НА БАЗІ CMOS - МАРТИНЮК, ВОЛОДИМИР; МАЛЮК, ОЛЕКСАНДР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Запропоновано огляд сучасних досягнень у сфері CMOS-сенсорів температури: сенсор температури, що використовує архітектуру фазового замикання петлі (PLL) та має змогу передавати значення сенсора у цифровий вихід в частотному домені без використання вихідного джерела відліку; енергоефективний сенсор температури; CMOS сенсор температури, що базується на термічних залежностях протікання струмів і призначений для використання на вузлі 65 нм. Їх технічні характеристики, методи роботи та перспективи подальшого розвитку та сфери їх застосування.  Подано їх архітектуру, електричні принципові схеми та графічні результати досліджень Показано, що технологія CMOS (Complementary Metal-Oxide-Semiconductor) являється однією з найбільш обіцяючих для реалізації таких сенсорів, завдяки своїй мініатюрності, високій інтеграції та низькій вартості виробництва.
Keywords: температура; сенсор; перетворювач; потужність