ВИКОРИСТАННЯ СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ДОСЛІДЖЕННІ МЕХАНІЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ТЕКСТИЛЬНИХ НИТОК - НАХАЙЧУК, ОЛЕГ; ЗАХАРОВА, ЕЛІНА; ГОРОБЧИШИНА, ВАЛЕНТИНА; ЦИРУЛЬНИК, ОКСАНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Авторами статті розроблена методика дослідження міцності текстильних ниток, яким властива поперечна неоднорідність показників механічних властивостей з використанням математичного моделювання, що дозволяє, без проведення трудомістких експериментальних досліджень, прогнозувати її втрату. Розроблена класифікація показників механічних властивостей за ступенем впливу їх поперечних варіацій на значення розривного навантаження пучка текстильних ниток з розробленими відповідно моделями прогнозування. При виконанні досліджень був використаний метод статистичної імітації випробування на розтяг,  застосовані методи математичного аналізу для випадку розтягу пучка текстильних ниток.Розроблена математична модель дозволяє описувати вплив різних варіацій на розривне навантаження та класифікувати різні поперечні варіації властивостей за ступенем впливу на характеристики міцності пучка ниток.
Keywords: міцність; текстильні нитки; моделі прогнозування; розривне навантаження; коефіцієнти варіації