ПІДВИЩЕННЯ АНТИФРИКЦІЙНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ПОРШНЕВИХ УЩІЛЬНЕНЬ КОМПРЕСОРА КОНДИЦІОНЕРА АВТОМОБІЛЯ - ДИХА, ОЛЕКСАНДР; СВІДЕРСЬКИЙ, ВЛАДИСЛАВ; ГОЛЕНКО, КОСТЯНТИН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Проаналізовано недоліки, що мають місце при застосуванні фторполімерів у вузлі тертя поршневе ущільнення – циліндр компресора кондиціонера автомобіля. Розглянуті перспективні методи модифікації політетрафторетилену і вимоги до його наповнювачів.  Проведені експериментальні дослідження підтвердили переваги антифрикційних композиційних фторопластових матеріалів модифікованих комбінованими наповнювачами: вуглецевим і скловолокном, вуглецевим волокном і порошком закису міді або свинцю для вузла тертя  поршневе ущільнення – циліндр компресора кондиціонера автомобіля.
Keywords: поршень; циліндр компресора; автомобільний кондиціонер; фторопластові матеріали; комбіновані наповнювачі; вуглецеві та скляні волокна; порошки оксиду міді та свинцю; антифрикційні властивості