РОЗРОБКА ЕКСПЕРТНОЇ СИСТЕМИ ДЛЯ ВИБОРУ СТИЛЮ ОДЯГУ НА ОСНОВІ KANSEI ENGINEERING - КУЛЕШОВА, СВІТЛАНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Розроблена комп'ютерна архітектура експертної системи підтримки процесу адресного проєктування одягу в оболонці «Rapana», яка містить три бази даних (дизайн-атрибутів моделей одягу, зображень моделей одягу, дизайну і кольорів швейних виробів), базу знань, механізм виведення і інтерфейс споживача.Основна мета дослідження була досягнута шляхом формування правил прийняття рішень, спрямованих на вирішення підзадачі вибору моделей готового одягу на основі методології Kansei Engineering.Аналіз та ідентифікація сформованої бази даних фото готових моделей одягу виконана шляхом кластерного аналізу міжгрупових зв’язків із застосуванням евклідової відстані, що дозволяє виділяти умовні групи спорідненості виробів за дизайн-атрибутами. Отримані кінцеві центри кластерів у сукупності із інформацією про колірне вирішення моделей одягу дозволили побудувати продукційну модель експертної системи для вибору одягу, що відповідає сформульованим побажанням адресного споживача.Робота з програмним продуктом відбувається у формі діалогу у вигляді послідовних запитань системи і відповідей користувача. Розроблена система може використовуватися як для підбору готового одягу (наприклад у магазинах, в тому числі он-лайн-магазинах), так і для вибору прототипу для розробки нової моделі одягу, що відповідає естетичним потребам споживача.
Keywords: експертна система; Kansei Engineering; потреби споживача; модель одягу