ЦИФРОВІЗАЦІЯ ВИРОБНИЧИХ ТА БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ В АГРАРНОМУ СЕКТОРІ ЕКОНОМІКИ - ЧУЄНКО, ВІТАЛІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
В статті визначено поняття виробничих та бізнес-процесів, що є основою діяльності підприємств, забезпечення їх функціонування в умовах цифровізації. Розглянуто найпростіші бізнес-процеси, що являють собою перехід від традиційних паперових документів до електронних та використовують сучасні інформаційні технології. Здйснення успішної цифровізації можливе за наявності наступних умов: забезпечення установ, підприємств та організацій комп’ютерною технікою; наявності підготовлених кадрів, що працюють з цифровими технологіями; забезпечення доступу до Інтернету та цифрових ресурсів. Основний акцент зроблено на практичних аспектах цифровізації бізнес-процесів, адже цифровізація стала невід’ємною частиною сучасного життя. Цифровізація впроваджується в усі сфери діяльності, у тому числі в агропромисловий комплекс, який забезпечує продовольчу безпеку країни та потребує нарощування експортного потенціалу.Узагальнено ідеї та думки вчених з різних країн світу щодо впровадження цифрових технологій в усі бізнес-процеси підприємств для забезпечення ефективності виробництва та конкурентоспроможності.У статті розглянуто, як зміни в розвитку людської цивілізації привели до переходу на цифрові технології, які стали невід’ємною частиною бізнес-процесів.  Бізнес-процеси потійно змінюються, вони спрямовані на постійне вдосконалення та потребують запровадження нових технологій та підходів. І однією з найважливіших складових цього процесу є цифровий розвиток, що характеризується постійним рухом вперед. Після досягнення однієї мети виникає інше завдання, вирішення якого є можливістю до зростання. Щоб наукове знання продовжувало розвиватися, потрібно систематизувати та проаналізувати інформацію про цифровізацію бізнес-процесів на підприємствах. Це дозволить нам краще зрозуміти цей процес, його вплив на економіку та суспільство, а також розробити ефективні стратегії цифровізації. У сучасному світі цифрові технологї змінюють не тільки спосіб нашого життя, а й спосіб управління підприємством та взаємодії з клієнтами.
Keywords: цифровізація; агропромисловий комплекс; бізнес-процеси; впровадження сучасних технологій; продуктивність; конкурентоспроможність