СТВОРЕННЯ ТЕПЛОЕФЕКТИВНИХ КЕРАМІЧНИХ ВИРОБІВ З МІСЦЕВОЇ ЛЕГКОПЛАВКОЇ СИРОВИНИ - СУББОТА, ІРИНА; СПАСЬОНОВА, ЛАРИСА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
В роботі наведено результати досліджень фізико-механічних властивостей виробів будівельної кераміки, виготовленої на основі легкоплавкої глини з додаванням відходів вуглезбагачення. Додавання відходів сприяє утворенню легкоплавкої евтектики, знижуючи вогнетривкість аморфного кремнезему та позитивно впливає на процес спікання. Проведені дослідження свідчать, що місцева легкоплавка глина з відпрацюванням технологічних режимів може бути використана для виробництва будівельної кераміки, яка так необхідна буде після закінчення воєнного стану і для відновлення України.
Keywords: легкоплавка глиниста сировина; випал; керамічні будівельні матеріали; відходи вуглезбагачення; механічна міцність